Вести

Представници нашег Удружење били су гости од 13. до 16. јуна Школе резервних официра пешадије у Републици Српкој у Билећи.

За потребе резервног официрског састава копнене војске Краљевине СХС формиране су 1923. две војне школе: у Сарајеву је била смештена Школа за резервне пешадијске и артиљеријске официре, а у Билећи посебна Школа за резервне пешадијске официре.

Мало место у источној Херцеговини (сада у Републици Српској) постало је познато широм Југославије баш по тој школи. Школовање је трајало девет месеци, после чега су полазници одлазили у трупу.

У Билећи је школовање почела 11. класа ШРО. Од 1947. до 1950. године резервни официрски кадар пешадије школује се при командама Армија где су се налазили наставни батаљони (у периоду од 1944. до 1954. постојале су чак 23 официрске школе за активне старешине свих видова, родова и служби, па је и потреба за резервним официрским саставом повећана).

Следеће, 1951. године, формиране су две Школе за резервне пешадијске официре. Услов за пријем било је образовање од најмање шест разреда гимназије, односно средње, више и високо образовање, а школовање је трајало годину дана.

Питомци су први официрски чин стицали после успешно завршеног школовања и двомесечне вежбе после одслужења војног рока. Школа је смештена у комплексу касарне ”Моша Пијаде”, а простор који је користила (заједно с полигонима и стрелиштима) износи преко 70 хектара.

Билећка касарна има дугу историју, а њено постојање забележено је кроз три века. Прва класа ШРОП-а ЈНА формирана је 1956. године, а последња је из ове касарне отишла 1992. године. ШРОП је завршило више од 56.000 питомаца. Традиција је настављена при ШРОП-у Војске Републике Српске, која је трајала од 1997. до 2003. године, када је из билећке касарне изашло шест класа.

У билећкој касарни службало више од 950 старешина, официра и подофицира, а војни рок служило више од 11.000 војника. У билећкој касарни радило је око 480 цивилних лица – све у функцији да тадашња војска изнедри што бољи и квалитетнији кадар.

Шта је данас са школовањем резервних официра Војске Србије? У новим околностима, без обавезног служења војног рока, на Војној академији Универзитета одбране под слоганом ”Част је наша имовина” одржава се курс слушалаца за резервне официре, у складу са новом доктрином и измењеним геостратешким и политичким околностима.