Vesti

Udruženje veterana 3. rd PVO „Slobodno nebo Srbije“ je 21. marta 2019. godine uputilo pismo Predsedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu vojske Srbije sa 3. zahteva.

Prvi zahtev da:

Pokrenete inicijativu i naredite, da se sadašnji 2. raketni divizion PVO u Jakovu preimenuje u 3. raketni divizion PVO i time sačuva od zaborava. Tako mu se obezbeđuje zasluženo mesto u istoriji i poštovanje zarad budućih generacija, koje treba da stasavaju i uče o patriotizmu na tim herojskim podvizima.

je ispunjen.

Odluku o preimenovanju 2. raketnog diviziona u 3. raketni divizion PVO potpisao je Ministar Odbrane Aleksandar Vulin 4. februara 2020. godine.

Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, obišao je 2. maja 2020. godine pripadnike Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade za PVD u kasarni „Major Milan Tepić“ u Jakovu, na dan kada je pre 21 godinu, za vreme NATO agresije na našu zemlju, oboren avion F16.

“Danas sam posebno ponosan što se nalazimo u Trećem divizionu 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, posebno ponosan zbog činjenice što je ovo brigada koja je na današnji dan pre 21 godinu oborila avion F16. Tu je i legendarni komandant Tiosav Janković koji je to uradio u tom trenutku. Na žalost, vremenom su ukinuli ime Trećem raketnom divizionu da ne bi podsećalo na tobože neslavnu prošlost. Mi smatramo da je to slavna, herojska prošlost pa smo vratili ime Trećem raketnom divizionu“ – rekao je predsednik Vučić.

Detaljnije informacije o poseti Predsednika države možete pročitati na sajtu Ministarstva Odbrane.

Ovim putem čestitam uspešno okončanu inicijativu svim pripadnicima udruženja, spoljnim saradnicima i poštovaocima našeg dela koji su nas podržali i dali doprinos u borbi da se vrati ime 3. raketnom divizionu protivvazdušne odbrane.

Nadalje, ostajemo dosledni i nastojaćemo da se ispune i druge dve tačke naših zahteva iz pisma Predsedniku Srbije.

 

Predsednik udruženja
potpukovnik u penziji
Đorđe Aničić