Вести

Удружење ветерана 3. рд ПВО „Слободно небо Србије“ је 21. марта 2019. године упутило писмо Председнику Републике Србије и врховном команданту војске Србије са 3. захтева.

Први захтев да:

Покренете иницијативу и наредите, да се садашњи 2. ракетни дивизион ПВО у Јакову преименује у 3. ракетни дивизион ПВО и тиме сачува од заборава. Тако му се обезбеђује заслужено место у историји и поштовање зарад будућих генерација, које треба да стасавају и уче о патриотизму на тим херојским подвизима.

је испуњен.

Одлуку о преименовању 2. ракетног дивизиона у 3. ракетни дивизион ПВО потписао је Министар Одбране Александар Вулин 4. фебруара 2020. године.

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, обишао је 2. маја 2020. године припаднике Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде за ПВД у касарни „Мајор Милан Тепић“ у Јакову, на дан када је пре 21 годину, за време НАТО агресије на нашу земљу, оборен авион Ф16.

“Данас сам посебно поносан што се налазимо у Трећем дивизиону 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства, посебно поносан због чињенице што је ово бригада која је на данашњи дан пре 21 годину оборила авион Ф16. Ту је и легендарни командант Тиосав Јанковић који је то урадио у том тренутку. На жалост, временом су укинули име Трећем ракетном дивизиону да не би подсећало на тобоже неславну прошлост. Ми сматрамо да је то славна, херојска прошлост па смо вратили име Трећем ракетном дивизиону“ – рекао је председник Вучић.

Детаљније информације о посети Председника државе можете прочитати на сајту Министарства Одбране.

Овим путем честитам успешно окончану иницијативу свим припадницима удружења, спољним сарадницима и поштоваоцима нашег дела који су нас подржали и дали допринос у борби да се врати име 3. ракетном дивизиону противваздушне одбране.

Надаље, остајемо доследни и настојаћемо да се испуне и друге две тачке наших захтева из писма Председнику Србије.

 

Председник удружења
потпуковник у пензији
Ђорђе Аничић